U vremenu krize nove poslove stvaraju žene

Feb 11 2014
U vremenu krize nove poslove stvaraju žene

Je li uopće potrebno govoriti o muškom i ženskom poduzetništvu? Odgovor je da o ženskom poduzetništvu treba govoriti jer je ono osjetljivije i treba mu više podrške da bi se razvijalo. Žene su čak i bolje u uočavanju poslovnih prilika, ali je njihova mogućnost realizacije tih prilika znatno umanjena zbog ograničenog pristupa financijskim resursima i nedovoljne podrške u organizaciji obiteljskog života.

Krajem siječnja u Istri je održana petodnevna besplatna edukacija o poticanju poduzetništva. Riječ je o pilot-projektu "Poduzetničko obrazovanje u Istri" Istarske županije i njenog Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Razgovarali smo sa sudionicom projekta Madi Sharmom, koja je inače uspješna poduzetnica i predavačica. Na čelu je Madi Grupe, skupa kompanija koje posluju u privatnom i u nevladinom sektoru.

- Postoji li generalna preporuka koja se može dati za pokretanje poduzetničkog pothvata?

- Ja nisam imala kvalifikacija, vještina, niti treninga. Bila sam samohrana majka azijskog podrijetla, u siromaštvu, kada sam započela posao iz vlastite kuhinje. Ako sam ja mogla, svatko to može. Stoga poruka glasi: Nikoga nemojte kriviti i ne koristite nikakve izgovore!

- Koliko ima u Europi aktivnih poduzetnica?

- Europa ne prikuplja spolno razvrstane informacije jer bi time pokazala spolnu neravnopravnost. Ipak, važno je znati da su najveći broj stvorenih poslova i najveći broj lansiranih poduzeća u ovim kriznim vremenima stvorile upravo žene poduzetnice. To su informacije koje su prikupljene u Americi.

- Jesu li žene dovoljno zastupljene u upravnim tijelima javnih i privatnih društava?

- Uglavnom, žene predstavljaju manje od 22 posto tijela koje odlučuje na bilo kojoj razini, i u bilo kojem obliku, javnom ili privatnom. Hrvatska ima puno posla da bi poboljšala rezultate u ravnopravnosti spolova. Ipak, to se može promijeniti ako se poboljša transparentnost u procesu zapošljavanja.

- Koje konkretne korake osoba treba poduzeti da bi postala uspješan poduzetnik?

- Prepoznati ideju i stvoriti brand od te ideje. Ne samo ime, nego "priču" koja ide s tim brandom. Opisati dobrobiti proizvoda i usluge i tada izaći van i otići prodati samo jednoj osobi. To je početak svakog posla.

- Postoje li bitne nacionalne razlike u pokretanju poduzeća?

- Otvaranje posla u Engleskoj traje 20 minuta online. Ukoliko Hrvatska i neke druge zemlje ne stvore puno jednostavniji sustav za osnivanje poduzeća, riskiraju gubljenje vlastitih poduzetnika. (razgovarala S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)Latest news article


Leadership that inspires – Madi Sharma
Leadership that inspires – Madi Sharma

Read more
Racial diversity not on the EU’s radar
Racial diversity not on the EU’s radar

Read more
TË JESH NDRYSHIMI QË KËRKON TË SHOHËSH

Read more
Europe’s EESC unveils Platform for Change to improve gender equality

Read more


  • MAILING LIST SIGN-UP

© 2020 Madi Sharma. All rights reserved.