Hrbtenica uspeha pravega voditeljstva

May 29 2017
Resnično voditeljstvo prepoznava in priznava, da najpomembnejša dela opravljajo tisti, ki so velikokrat deležni najmanj hvale, pogosto ostanejo brez dodatnih bonusov in stimulacij, a so istočasno to taisti ljudje, ki postavljajo temelje vašega voditeljskega uspeha in uspeha vašega tima ter podjetja.

 

Vprašanje, “kaj me najbolj navdušuje”, je eno od pogostejših, s katerimi se srečujem. Odgovor mnoge reseneti, a verjamem, da odslikava resnične premisleke vsakega današnjega vodje, če želi biti uspešen/uspešna in želi, da njegovo/njeno podjetje trajnostno raste, ob tem pa upošteva vrednost človeškega kapitala.

 

Človek, ki me najbolj navdušuje, je najbolj pomembna oseba v kateri koli organizaciji. Kdo je ta oseba? Ste o tem že kdaj razmišljali?

 

To niso delničarji, ni predsednica uprave, niti ustanovitelji ali direktorica kadrovske službe. To je čistilka! Ne poznam niti ene organizacije, ki bi delovala, če toaletni prostori ne bi bili čisti – ker nihče ne bi prišel na delovno mesto. Dejstvo! In naj bom odkrita: to niti približno ni delo, ki bi ga rada opravljala!

 

Večina zaposlenih, menedžerjev in šefov je prepričanih, da ni v “njihovem opisu del in nalog”, umazati si roke s čiščenjem packarije, ki jih njihovi sodelavci puščajo za seboj! Stranke, dobavitelji, obiskovalci … se ne bi vračali v podjetje, če sanitarije ne bi bile čiste. WC je, po svoje, ogledalo in izložba vsake organizacije.

 

To je resnično velika odgovornost, a oseba, ki to delo opravlja, v večini podjetij ostaja brezimna. Nikoli ne sliši “hvala ti” ali “dobro jutro” in velikokrat se mi prav upira pogled na stanje v straniščih, kot so ga – tako moški kot ženske – zapustili.

 

Začenši z jutrišnjim dnem se, prosim, potrudite in se zahvalite čistilki/čistilcu; pozanimajte se o jenem/njegovem imenu in se prepričajte, da bodo sodelovali na timskih sestankih in praznovanjih. Brez izgovorov! Ti ljudje so polni navdiha in vedite, da niso nevidne dobre vile, ampak so hrbtenica vsakogaršnjega uspeha in si zaslužijo priznanje. Njihova energija, njihova spoštljivost do vseh nas, brez predsodkov in obsojanj, je – če si le upamo priznati – tista nevidna nit, ki nas povezuje, a je ne najdemo v nobenem od številnih priročnikov, “kako …”.

 

Madi Sharma je podjetnica, članica Evropskega gospodarskega in družbenega odbora kot predstavnica

Velike Britanije, govornica in avtorica mota in knjige Madi No Excuses!Latest news article


Leadership that inspires – Madi Sharma
Leadership that inspires – Madi Sharma

Read more
Racial diversity not on the EU’s radar
Racial diversity not on the EU’s radar

Read more
TË JESH NDRYSHIMI QË KËRKON TË SHOHËSH

Read more
Europe’s EESC unveils Platform for Change to improve gender equality

Read more


  • MAILING LIST SIGN-UP

© 2020 Madi Sharma. All rights reserved.